A R C H I T E C T S

Double Square Studio

2019

The joy of making a one-room building in the woods – just the fundamentals of light, proportion, spatial volume and material. The double-square studio is turned with its long, high side facing true north for classic studio clerestory light, then animated by east, south and west light ‘figures’, including the vertical light monitor which celebrates the artist’s corner installation work.

The studio’s north-light angled roof, vertical light chimney and stair-bridge shape a volume of dramatically varied aspect on each side. The stair-bridge connects to the adjacent garage second floor studio shared with painter Stephen Maine, creating an artist workshop compound.

 

The ship-lap pine sheathing, stained ‘twilight zone’, recedes in shadow and reflects the seasonally changing wooded site.